U heeft een aanvraag gedaan en u heeft nog geen voorstel met examen datums per email ontvangen ?
Dan is waarschijnlijk het email adres niet juist ingevuld. Neem dan contact met ons op via de contact pagina. Vermeldt daarbij uw Order nummer. Reserveert u na 17.00 uur of in het weekend dan krijgt u de eerstvolgende werkdag een voorstel met beschikbare examendatums.

Wachtwoord vergeten ?
U heeft een email ontvangen met Accountgegevens voor Theorie-Aanvragen.nl. In deze email staan uw gebruikersnaam (niet zijnde uw email adres) en uw wachtwoord. U kunt met deze gegevens inloggen op de website om theorie-examens aan te vragen en de huidige status van uw reserveringen bekijken. U kunt ook opnieuw een wachtwoord aanmaken via www.theorie-reserveren.nl/wachtwoord-vergeten

U heeft na reservering geen oproepkaart ontvangen ?
Neem dan contact met ons op via de contact pagina. Vermeldt daarbij uw Order nummer en examendatum. Let op: de oproepkaart van het CBR is de definitieve bevestiging ! Als uitgangspunt van de juiste examendatum, examentijd en examenplaats geldt altijd de e-mailbevestiging van het CBR (noreply@cbr.nl). Controleer deze dus goed. Er kan geen aanspraak worden gemaakt op de korte examenbevestiging of telefoongesprekken.

Let op: Je kunt slechts 1 examen per categorie tegelijk aanvragen. Dus heb je reeds een aanvraag elders lopen via het CBR of een rijschool dan heeft het geen zin om via deze website te reserveren.Natuurlijk kun je wel na je examen als je helaas niet geslaagd zou zijn, via onze site zo snel mogelijk weer een nieuwe afspraak maken.

Voorwaarden theorie examens klik hier

Wat moet je meenemen met het theorie-examen
– een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs;
– de examenoproep (is niet verplicht om mee te nemen; deze wordt per email verzonden, dit is wel de definitieve bevestiging)

Let op! Als u het vereiste niet bij u heeft, of als u niet op tijd op het examencentrum bent, kunt u niet deelnemen aan het theorie-examen. U krijgt het door u betaalde examengeld niet terug.

Kan ik mijn bestelling / reservering ook annuleren?
Als u een product of dienst op afstand koopt waarbij u en de verkopende partij elkaar niet hebben gezien dan kunt u gebruik maken van de wet koop op afstand. Deze wet is alleen van toepassing op bestellingen die zijn geplaatst als particulier en ook zodanig gebruikt worden. Let op! De afkoelingsperiode geldt niet bij een dienst waarmee de ondernemer (in dit geval Theorie-reserveren.nl) met instemming van de consument is begonnen voordat de afkoelingsperiode is verstreken. Theorie-reservering.nl zal direct nadat uw betaling is ontvangen in contact treden met het CBR om een examen te reserveren. Ook zullen diverse voorbereidende werkzaamheden worden gedaan. Een reservering bij het CBR is persoonsgebonden en kan dus niet geannuleerd worden. U heeft dan ook geen recht op afkoelperiode, bedenktijd of restitutie. Als het gaat om andere producten (niet naamsgebonden, geen maatwerk), dan kunt u binnen de afkoelingsperiode van 14 kalenderdagen de overeenkomst kosteloos opzeggen. Opzeggen doet u door het sturen van een schriftelijke bevestiging, dit mag ook per e-mail. Binnen 14 dagen zal Theorie-reserveren.nl uw verzoek in behandeling nemen en terugbetalen.

Hoe lang is een theoriecertificaat geldig?
Een theoriecertificaat c.q. de positieve uitslag van het theorie-examen is anderhalf jaar geldig.

Het theorie-examen voor de personenauto bestaat per 1 maart 2009 uit drie onderdelen:
Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen);
Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen);
Een onderdeel over verkeersinzicht / risico’s (10 vragen).

Verkeersinzicht en risico’s
Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om
te doen.

Gevaarherkenning
De gevaarherkenningsvragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen:
– remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen);
– gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze);
– of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid).

Vanaf 1 maart 2009 slaag je voor het vernieuwde theorie-examen als: 
-je 12 vragen goed hebt (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning;
-je 35 vragen goed hebt (van de 40) van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht.
Hoe bereid ik me voor op het theorie-examen?
De beste voorbereiding bestaat uit lessen bij een instructeur met een erkend diploma. Doe dit bij voorkeur bij een BOVAG aangesloten verkeersschool. De ervaring leert, dat de slaagkans daar aanzienlijk door toeneemt. Je instructeur helpt je aan de boeken en het oefenmateriaal.

Mag ik al praktijklessen volgen als ik mijn theoriecertificaat nog niet behaald heb?
Met praktijklessen voor de personenauto mag je al vóór het theorie-examen beginnen. Pas om rijexamen te mogen doen heb je een theoriecertificaat nodig. Wanneer je reeds in het bezit bent van een geldig Nederlands rijbewijs B, mag je gelijk praktijklessen voor de motor nemen.
Heb je nog geen geldig Nederlands rijbewijs B, dan mag je pas praktijklessen voor de motor op de openbare weg (ook openbare oefenterreinen voor voertuigbeheersing!) nemen als je geslaagd bent voor het theorie-examen.De reden voor dit verschil? Op de motor zit geen instructeur naast je die kan ingrijpen.

Hoe kan ik een duplicaat van mijn theoriecertificaat A of B aanvragen?
Bij de theoriecentra kun je op werkdagen een aanvraagformulier invullen. Je moet je legitimeren en direct betalen. Je krijgt vervolgens het duplicaat rechtstreeks thuisgestuurd.

Wat moet ik naar het CBR meenemen voor een duplicaat theoriecertificaat?
• één pasfoto
• een verklaring van vermissing (proces verbaal)
• een geldig identiteitsbewijs
• € 18,20
Op alle examencentra kan alleen met pin of chip worden betaald. Contant betalen is -afgezien van de horeca– niet mogelijk. Theorie-examens kun je alleen via de rijschool en de reserveringswebsite betalen.

Kan iemand anders het duplicaat theoriecertificaat komen ophalen?
Nee, dat kan niet. De kandidaat moet zich namelijk eerst nog legitimeren.

Hoe kan ik snel een duplicaat van mijn theoriecertificaat bemachtigen?
De snelste manier is persoonlijk een duplicaat aanvragen op het dichtstbijzijnde regiokantoor. Je moet dan alle benodigde bescheiden meenemen. Je kunt op het duplicaat wachten.
Duplicaten kunnen alleen op de regiokantoren worden aangemaakt. Dus niet op de theorie- of praktijkexamencentra. Een overzicht van adressen vind je op de site van het CBR’.